McDonald’s, Architekcie

Powyżej: Ronald McDonald

Architekcie,

Jakiś czas temu zastanawiałem się, gdzie znajduje się najbardziej pojechany McDonald’s na świecie.

Dlaczego?

Ponieważ design restauracji McDonald’s zawsze mnie intrygował.

W wielkim skrócie:

Bracia Dick i Mac McDonalds w 1937 roku otworzyli na lotnisku Monrovia w Kalifornii stanowisko z hot dogami.

Swój interes przenieśli następnie do San Bernardino i 15 maja 1940 roku powstała pierwsza restauracja McDonald’s.

Początkowo były w niej serwowane tylko potrawy z grilla, dopiero po 1948 roku właściciele wprowadzili tzw. „system szybkiej obsługi”, z którego McDonald’s jest słynny do dziś.

Dzięki swojej prostocie i szybkości realizowania zleceń restauracja stawała się coraz bardziej popularna i dochodowa, zyskiwała uznanie klientów i zainteresowanie konkurencji.

Powyżej:
McDonald’s w Kristiansand w Norwegii

Y€$! is more.

Po dogłębnej i wnikliwej analizie wielu realizacji restauracji spod szyldu wielkiego M, teraz już wiem, co oznaczają słowa Bjarke Ingelsa, który twierdzi, że pieniądze są tym dla architektury, czym paliwo dla silnika spalinowego.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Nowej Zelandii.

Architekcie,

projektowanie dla biznesu, a przede wszystkim tam, gdzie inwestor nie szuka tylko oszczędności, a raczej dobrego efektu Twojej pracy, który może polepszyć i usprawnić procesy działające w firmie to Wasz sukces.

Zapamiętaj, Architekcie:

Wysokie budżety przeznaczane na projekt i budowę to Twój SUKCES.

Powyżej: Ronald McDonald

SUKCES I HISTORIA McDONALD’S

Ray Kroc, właściciel Prince Castle Sales,

od 1938 roku sprzedawał Multimixery, czyli maszyny, które umożliwiały restauracjom mieszanie pięciu koktajli mlecznych jednocześnie.

W 1954 roku 52-letni Kroc był zaskoczony, gdy dowiedział się o małej restauracji w San Bernadino, Kalifornia, która nie tylko miała pięć Multimikserów, ale korzystała z nich prawie non-stop. 

Wkrótce Kroc był w drodze do odwiedzenia tej restauracji.

Restauracją, która korzystała z pięciu Multimikserów, była restauracja McDonald’s, należąca do braci Dicka i Mac McDonald i prowadzona przez nich. 

Bracia McDonald pierwotnie otworzyli restaurację o nazwie McDonald’s Bar-BQ w 1940 roku, ale w 1948 roku odnowili swoją działalność, aby skupić się na bardziej ograniczonym menu. 

McDonald’s sprzedawał tylko dziewięć pozycji, w tym hamburgery, frytki, plasterki ciasta, koktajle mleczne i napoje.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Roswell, Nowy Meksyk, USA

Analizując historię McDonalds.pl możemy dowiedzieć się wiele o ewolucji każdego biznesu opartego na systematyzowaniu procesów, ewlouowaniu procesów, następnie skalowaniu tych procesów w globalnej wiosce.

W myśl zasady:

„myśl globalnie, działaj lokalnie”

Czytamy o powstaniu i początkach sieci na stronie domowej firmy spod znaku M:

POCZĄTEK SIECI McDONALD’S:

Bracia Richard i Maurice McDonald otwierają w 1948 roku w San Bernardino (Kalifornia) przydrożną restaurację.

Ich hamburgery, frytki i koktajle mleczne stają się bardzo popularne w okolicy.

Speedee

Następnie w 1954 roku:

Ray Kroc

McDonaldowie poznają handlarza Raya Kroca.

Do odwiedzenia braci skłania go fakt, że ich restauracja zamawia więcej mikserów jego firmy niż jakikolwiek inny lokal.

W tym samym roku Kroc zostaje agentem sprzedającym licencje na prowadzenie lokali wg systemu braci.

Przyjmuje się, że powstanie korporacji McDonald’s nastąpiło rok później, tj. w 1955 roku, tj. ponad 65 lat temu(!).

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Downey, California, USA

Jak wyglądał pierwszy McDonald’s?

Pierwszy McDonald’s Raya Kroca został zaprojektowany przez architekta Stanleya Mestona . 

Zlokalizowany przy 400 Lee Street w Des Plaines w stanie Illinois, ten pierwszy McDonald’s miał czerwono-białą dachówkę na zewnątrz i duże złote łuki, które otaczały boki budynku.

Na zewnątrz duży czerwono-biały znak informował o „Systemie serwisowym Speedee”. 

Ray Kroc chciał jakości i szybkiej obsługi, więc pierwszą postacią McDonalda był Speedee, uroczy mały facet z hamburgerem zamiast głowy. 

Speedee stał na szczycie pierwszego znaku, trzymając inny szyld reklamujący „15 centów” – niski koszt hamburgera. 

(Ronald McDonald zastąpił Speedee’ego w latach sześćdziesiątych)

Jak czytamy dalej na stronie McDonalds.pl:

Ray Kroc oprócz udzielania licencji decyduje się również na otwarcie własnego lokalu.

Pierwszy McDonald’s założyciela Raya Kroca, znany jako Store # 1, został otwarty 15 kwietnia 1955 roku w Des Plaines w stanie Illinois. 

Ten pierwszy sklep miał czerwono-biały budynek z płytek i teraz bardzo rozpoznawalne duże Złote Łuki. 

Pierwszy McDonald’s oferował wiele miejsc parkingowych (bez usług wewnętrznych) i zawierał proste menu składające się z hamburgerów, frytek, koktajli i napojów.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Chinach – Lijang

Wydawało mi się, że wiele wiem o jednej z globalnych sieciówek, jednak najbardziej interesuje mnie design tych popularnych restauracji.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Batumi, Gruzja. Źródło: https://www.atlasobscura.com/places/batumi-mcdonalds
Powyżej: Restauracja McDonald’s w Batumi, Gruzja. Źródło: https://www.atlasobscura.com/places/batumi-mcdonalds
Powyżej: Restauracja McDonald’s w Gruzji – Batumi

W 1961 roku otwarto tzw.: Uniwersytet Hamburgera

Wtedy właśnie powstaje pierwsza placówka szkoleniowa McDonald’s, która z czasem przekształci się w duże centrum z własną kadrą naukową, bogatym programem, zapleczem technicznym i tysiącami kursantów, którzy co roku będą odbywać w nim szkolenie.

Genialny pomysł z perspektywy biznesu.

Nie wiem, jak wyglądał świat w 1961 roku, ale na pewno nie istniała jeszcze wtedy sieć internet, a telewizja raczkowała.

W 1963 roku pojawia się:

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Paryżu, Francja

Ronald McDonald

W reklamie telewizyjnej po raz pierwszy pojawia się Ronald McDonald.

Ten sympatyczny klaun szybko staje się ulubieńcem dzieci w USA.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Houston w stanie Texas, USA

Rok 1968 to rok Big Mac’a

Do oferty zostaje wprowadzony Big Mac.

Burger szybko okazuje się prawdziwym bestsellerem restauracji.

Dopiero dzisiaj zdecydowałem się poznać restauracje tej najpopularniejszej sieciówki w najbardziej egzotycznych lokalizacjach.

Pierwsza restauracja typu McDrive®

Pierwsza restauracja typu drive‑thru (McDrive) startuje w Sierra Vista w Arizonie.

Ciekawostka:

McDrive umożliwia zakupy bez konieczności wychodzenia z samochodu.

Rozwiązuje to problem żołnierzy pobliskiej jednostki, którzy stanowili dużą część klientów restauracji, a… 

…nie mogli wysiadać z samochodu w mundurach polowych poza obrębem bazy.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Dallas, Texas, USA

Pierwszy McDonald’s w Polsce, 1992 r.

Powyżej: Restauracja McDonald’s w Warszawie w 1992 roku.

17 czerwca u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie zostaje otwarta pierwsza restauracja McDonald’s w Polsce.
W ciągu kilkunastu godzin obiekt odwiedziło ponad 45 tys. osób. Z wynikiem 13 304 Polacy ustanawiają rekord świata w liczbie transakcji w dniu otwarcia.

W pierwszych miesiącach w podstawowym menu znajdują się hamburger, podwójny hamburger, cheeseburger, podwójny cheeseburger, Big Mac, frytki, napoje, lody i koktajle mleczne.

1994 r.: Pierwszy McDrive w Polsce

Powyżej: Pierwszy McDrive w Polsce – Częstochowa


Od lutego 1994 roku również krajowi kierowcy mogą korzystać z restauracji typu drive‑thru!
Pierwszy polski McDrive® rozpoczyna działalność przy trasie szybkiego ruchu w Częstochowie.


1996 r.:

Ski Thru w Szwecji

Powyżej: McSki w Lindvallen w Szwecji

W 1996 roku powstaje specjalna wersja McDrive dla… narciarzy!

Okienko McSki® znajduje się na stoku w Lindvallen w Szwecji. To jedyna tego typu placówka na całym świecie.

Go, Małysz, GOOOOO!

Powyżej: 100 restauracja MxDonald’s w Poslce


1998 r.:

100 restauracji w Polsce

W zaledwie 4 lata sieć ma w swoim portfolio już 100 restauracji w naszym kraju.

Niesamowite.

LOGO MCDONALD’S. „M” TO NIE M? TEORIE SPISKOWE

Historia powstania logo w formie złotych łuków tworzących literę „M”, choć brzmi prawdopodobnie, dla niektórych jest na tyle nudna, że aż nierealna.

Logo, którego rozpoznawalność jest wręcz porównywalna z popularnością symboli religijnych, bezsprzecznie uznawane jest za najsławniejszy symbol konsumpcjonizmu.

Znak „M” według niektórych „tropicieli” spisków wcale nie jest literą M, a odwróconymi piersiami (!).

Legendy dotyczące znaku powstały już w latach 60-tych, kiedy to w trakcie rozkwitu rewolucji seksualnej wielu psychologów marketingowych uważało, że sukces przynosi wszystko to co kojarzy się z seksem.

Dlatego też pierwotne logo z napisem McDonald’s zostało zmienione na ogromną, neonową literkę „M”. Takie logo miało na celu tworzyć głód od samego patrzenia.

Pikanterii dodaje fakt, że istnieją anegdoty dotyczące slangu wewnętrznych pracowników firmy, którzy rzekome logo nazwali piersiami matki Mcdonalda.

8 marca 2018 roku po raz pierwszy w dzień kobiet sieć odwróciła literę.

Czy logo McDonald’s rzeczywiście przypomina piersi? To raczej kwestia wyobraźni albo głodu…

W 2018 roku sieć po raz pierwszy odwróciła logo | źródło: www.kobieta.gazeta.pl

Zdjęcia pochodzą ze stron:

mcdonalds.pl

https://creativeheads.pl/logo-mcdonald-ewolucja-i-teorie-spiskowe/

https://www.lovefood.com/gallerylist/62074/the-worlds-most-incredible-mcdonalds-restaurants

Podziel się:

Skomentuj